Големи колони от леки автомобили се образуваха тази сутрин пред ГКПП Кулата- Промахон за влизане в Гърция. Опашката е километрична, като колите са подредени в две колони. Българите чакат по 2-3 часа, за да стигнат до гръцките плажове.

Натрупването пред пункта започна около 5 часа от нетърпеливи нашенци да прекарат уикенда на Бяло море и се образува 2-километрова опашка. Те успяха да преминат през граничния контрол малко преди 8 ч.

Към 12 ч колоната стигна 4-5 км, температурите се покачват, което още повече изнервя чакащите хора.

Обработването на документите върви бавно. Правят се антигенни тестове на влизащите в страната, които отнемат около 5 минути, а гръцките власти продължават да изискват досегашните документи от пътуващите, предаде БНТ.

От началото на туристическия сезон сред хилядите чужденци, влезли в Гърция, случаите на болни от коронавирус са единични, съобщи министърът на туризма Теохарис. Общо за страната се отчита бърз спад на болните и хоспитализирани с коронавирус.

Гръцката телевизия излъчи репортажи от километричните опашки на "Кулата" за влизане в страната, а областният управител Дзидзикостас отново настоя да се отворят денонощно всички гранични пунктове в Северна Гърция.

Всички ваксини, дори тези, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат признавани от Гърция за влизане в страната, съобщи в. "Катимерини", като се позовава на представител на комисията по здравеопазване, която съветва правителството по въпроси, свързани с пандемията.

Решението е било взето по препоръка на комисията. Ваксините, които ще се приемат, са Новавакс, Синовак, Спутник V, Синофарм и КанСино.

Туристите ще могат да влизат в Гърция през сухопътните граници, а указанията за хотелите и корабите ще бъдат допълнени с изискването служителите да са ваксинирани или да се тестват за коронавирус всяка седмица.

От полунощ в Гърция е в сила ново облекчаване на мерките срещу коронавируса. До края на месеца се запазва вечерният час, но с по-малка продължителност. Намаляват времето на вечерния час със забрана за движение от 1.30 през нощта до 5 часа сутринта. Удължава се работното време на заведенията до началото на вечерния час. Тази мярка ще отпадне от 1 юли.

Позволяват отново музика в заведенията. Увеличава се допустимата заетост за театри и концерти на открито,като се допускат 75% от капацитета на зрители. Част от заведенията на закрито също отварят, но при условие, че имат два изхода и се спазва дистанция между клиентите.

Увеличава се броят на допустимите гости за сватбени тържества, но само в заведения на открито.

Съветът от специалисти предлага да се въведат поощрения за ваксинираните, които да стимулират имунизацията предимно сред младите хора. Нощните заведения от есента да приемат клиенти само ваксинирани със сертификат. На всички стадиони зрителите да представят имунизационен паспорт.