Гърция отвори за туристи. Отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса. Трафикът към "Кулата" е слаб, но все пак на пункта има опашка. За влизане в южната ни съседка се чака около час, предаде NOVA.

Пристигащите трябва да покажат отрицателен резултат от PCR тест, антигенен тест или сертификат за ваксинация. Също така, българите,  преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция (при условие, че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него). Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

От МВнР припомнят, че при пътуване към Гърция всички граждани, включително и шофьорите на камиони, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF): https://travel.gov.gr/#/

От вчера влязоха в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки, сред които се премахва задължението за придвижване на гражданите след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове, както и откритите маси на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Вечерният час в Гърция е намален и започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч.

Търговията се върна към нормален режим на работа с един купувач на 25 квадратни метра.

От вчера тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Кипър с нови облекчения за туристите

Кипър въведе нови облекчения за чуждестранните туристи. От тях не се изисква местният "безопасен пропуск" /Safepass/ срещу коронавируса. Въпреки това, пристигащите от България граждани, които не са ваксинирани, следва да направят два PCR теста - един преди полета си и втори след кацането си на острова. Това е така, защото страната ни остава в "червената" група, според обновения списък на категориите държави за пътувания, който влезе в сила от 13 май.

Според новите наредби туристите могат да се наслаждават на ваканцията си и да се движат свободно, без т.нар. "безопаснен пропуск", който влезе в сила от понеделник /12.05/ за живеещите в страната. За целта гостите от чужбина следва да попълнят кипърският електронен полетен формуляр /CyprusFlightPass/ преди пристигането си.

Освен това, пристигащите в Кипър от близо 65 страни, включително от държавите от ЕС, които притежават "валиден сертификат за ваксинация" срещу Covid-19, се освобождават от тестове или карантина. Сертификатът се смята за валиден, ако ваксинацията е завършена напълно, с поставянето на двете дози, поясниха от здравното министерство.

Падна карантирана при влизане в Италия

Властите в Италия отмениха задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 14 май до 30 юли. Българските граждани трябва да представят "зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19 - молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 часа преди влизането им в страната. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането ѝ трябва отново да се тестват. Българите трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/