Подсъдимият Павел Тухчиев бе лишен и от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 11 години, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Мъжът трябва да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

Пловдивските магистрати признаха Тухчиев за виновен в това, че на 24 септември м.г., при управление на лек автомобил "Деу Ланос", в пияно състояние - с 2,8 промила алкохол в кръвта, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 50-годишния Милко Джамбов и на 64-годишната си майка Нена Бойнова, както и телесни повреди на Божидар Пенков.

Катастрофата стана на пътя между село Йоаким Груево и град Перущица.
Подсъдимият е управлявал взетия под наем автомобил със 115 км/ч., когато на десен завой деуто навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в лек автомобил “Рено” с 26-годишен шофьор от Перущица.

След сблъсъка водачът на реното се обадил на тел. 112. Дошлите на място полицаи изпробвали с дрегер подсъдимия и установили, че е с висока концентрация на алкохол.

Спътникът на виновния шофьор Милко Джамбов е починал на място, а другите двама пътници - майката и Божидар Пенков, са откарани в болница. Жената е починала на другия ден вследствие на получените травми.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

В началото на декември м.г. Върховният касационен съд потвърди 9-годишната присъда на таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който през юли 2013 г. помете 12 души на "Цариградско шосе". При катастрофата загина 25-годишната Станислава Асенова, а няколко дни след инцидента в болница почина и 6-годишната Елена.

Най-тежките санкции, които предвижда Наказателният кодекс по дела за катастрофи, са за причиняване на инцидент в пияно състояние или когато е причинена смъртта или нараняването на повече от двама души, или на пешеходна пътека. Законът приема това като деяния по непредпазливост и санкциите са от 5 до 15 години.
Ако катастрофата обаче е умишлена, санкциите са от 10 до 20 години, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор.