Лоарет е в България за първи път по покана на министъра, а основната цел на посещението му е да се договори показване на български творци и артефакти в Лувъра, за да се вдигне "самочувствието на българската култура" в световен мащаб.

Анри Лоарет е у нас с двамата си заместници и с шефа на отдел "Византия" в Лувъра, обясни Рашидов пред ТВ7. Той каза, че България може да покаже във френския музей всичко - и Византия, и Рим, и особено Тракия, тъй като колекцията ни е уникална в света.

„Искам да изведа България, да бъде показана - артефактите на България, ние сме много богати на артефакти. Ние не умеем да си популяризираме културата. Ние лежим върху много сериозна култура. Би било много важно страната ни да бъде показана в Лувъра, посочи още Рашидов.

"Силно съм впечатлен от богатото българско културно наследство и съм убеден, че колкото може повече представители на Франция и на света трябва да опознаят България чрез нейната култура", заявил Анри Лоарет при срещата си с министъра, цитираха го малко по-късно от министерството на културата.

"В Музей на тоталитарното изкуство ще изложим един чудовищно гениален портрет на Живков от Златю Бояджиев. Хората на изкуството не правят копчета и гребенчета, а като им възложат да нарисуват портрет, те го правят", обясни междувременно Рашидов.
Така нареченият български Лувър ще бъде отворен през септември.

Последна актуализация в 14 ч.