Обещанието дошло след среща на твореца с вицепремиера Симеон Дянков, който е на едноседмично посещение в САЩ, пише в. "Стандарт".
Двамата разговаряли на четири очи в Ню Йорк.
Явашев дори споделил, че може да посети родината си, след като десетилетия не се е връщал.

Кристо дълго време категорично отказваше да има нещо общо с България. До обрата се стигнало, след като още преди два месеца министърът на културата Вежди Рашидов му изпратил писмо. В него го помолил да забрави горчивините и го уверил, че в страната ни всички изключително ценят творчеството му.

"Написах му и че може да сме бедни, но имаме морал и уважение към работата му. Неговите картини се продават по 1-2 млн. долара едната, наистина не може да си ги позволим, но пък го уважаваме", коментира за в. "Стандарт" Рашидов. Той съобщи, че една от залите в родния Лувър ще носи името на Кристо.

В сутрешния блок на БНТ министърът добави, че в писмото до Явашев написал,  че няма защо да се сърди на младото поколение.
"С Дянков се видяхме и говорихме, че би било прекрасно да направим една зала Кристо, както и на други художници. Той е говорил с Кристо и му е казал за тази идея, дал му е мой каталог – да види, че не става дума за чиновник", каза той, цитиран от БГНЕС.

Дянков успял да се срещне и с директора по международните отношения на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Оттам получил обещание за помощ с експерти и куратори за нашия музей за модерено изкуство, който се строи в Южния парк.

Христо Явашев е български художник, роден в Габрово, който създава пространствени художествени инсталации. Негови творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.
Христо Явашев е брат на популярния от недалечното минало артист Анани Явашев.