Тази година дефицитът в бюджета може да е под един процент, а догодина да има малко увеличение заради засилването на европейските програми, но това няма да е проблем, смята ръководителят на мисията на МВФ в България Реза Бакир, цитиран от БНР.

В по-дългосрочен план обаче има рискове, като например възможни притеснения, свързани с втория стълб на пенсионната система. Става дума за възможността за преместване на партиди от втория стълб към първия, който е част от общественото осигуряване.

В дългосрочен план това може да доведе до допълнителен натиск върху бюджета.

От МВФ обърнаха внимание на проблемите, свързани с все по-трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите. От мисията на Фонда смятат, че предприятията не са равномерно разпределени в страната, което пречи на растежа, а сивата икономика и корупцията остават проблем номер едно.

Бакир подчерта, че корупцията не просто създава проблеми в много други сфери, но също има влияние и върху икономическия растеж. Това е сектор, в който трябва да се положат повече усилия. Тук става дума не само за антикорупционно законодателство, но и за неговото ефективно прилагане.

Банковата система е в добра кондиция, а стрес тестовете и реформите в БНБ показват подобрение в сектора, въпреки това може да се направи още, например да се продължи намаляването на дела на необслужваните кредити, заключава мисията на МВФ.

За ревизираната нагоре прогноза за 2016 г. бе съобщено вчера по време на среща на мисията на МВФ с министър-председателя Бойко Борисов.

На срещата бяха обсъдени заключенията на експертите на МВФ за развитието на българската икономика, както и основните макроикономически прогнози и политики за осигуряване на растеж на страната, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.