15-годишно момче наръга свой съученик, след като бил засегнат в социалните мрежи. Случаят придоби голям отзвук, защото след инцидента нападателят спокойно разказа пред други младежи за действията си. Това е поводът да потърсим за коментар психологът и бивш депутат Христо Монов. Ето какво сподели той пред Дир.БГ.

 - Г-н Монов, как гледате на трагедията, при която вчера 15-годишно момче наръга свой връстник и спокойно разказа за действията си?

- Неприятната случка, за съжаление, е най-точната илюстрация на това, което аз говоря от години. А то е, че ценностната система на хората от северното полукълбо, където повечето са християни, се срива. Просто хората все по-често не успяват да се справят с реалността, в която живеят. И това е причината да регресираме и да се връщаме към най-елементарното поведение - агресията.

- Да изходим и от факта, че насилникът държи голям нож. Ножът като средство за разчистване на сметки за какво говори?

- Фактът, че държи нож, показва, че той е свикнал с него. Явно ножът е част от инструментариума на това момче да се справя с обкръжението и реалността, в която живее. Много момчета ходят и в училище с ножове. Сигурно и това момче е ходило с нож в училище. Може и много хора около него да са знаели, че той има този нож. Говоря за семейство, за съученици. И това е причината, според мен, той така гордо да разказва пред други деца какво е направил и как се е защитил.

- Действията му са повтаряеми, защото жертвата е наръгана няколко пъти.

- Това говори за гняв и целенасоченост. Вижте, той действа, за да "защити своето". Мисля, че така казва. Той е обиден и наскърбен в реалността интернет . Той се защитава. Това дете няма изградена ценностна система като при възрастните, която са се базира на успехи и положение в обществото. То действа първично. Обиден, отвръща. Защитава се. Язвително е засегнато, нормално е да изпадне в афект. В този смисъл повтаряемостта на действията му може да се обясни. Може би и такава ще е защитната теза на адвокатите му. По-лошото в случая е това, че след като е осъзнал постъпката си, младежът продължава да отстоява позицията си, че е бил прав да се защити. Тук е редно да обърнем внимание и на факта, че детето е плод на родители от мултинационално семейство. Дали има сблъсък на култури, дали има сблъсък между майката и бащата. Факт е това, че съвременните деца са плод на едно консуматорско общество.

- ... виж, аз отпреди исках да ги бия. Трима бяха. Изобщо не ми пука, че ще ме осъдят, аз съм си защитил моето... Това са думи на извършителя. Що за обяснение е това?

- Това са думи на човек, който няма друг поведенчески репертоар. И нещо много важно. Животът на това момче минава в две реалности - в средата сред нас и в социалните мрежи, в интернет. И втората реалност доста често се оказва по-важна. Как ще се представиш, какъв образ ще имаш в мрежата е много важно за днешните деца. Децата растат както вкъщи, така и в мрежата. И по информацията, която се подава от следствените органи, момчето е засегнато в мрежата по груб начин. За да защитиш своето си с 20-сантиметрово острие, явно нещата са излезли от контрол. Но тук искам да кажа и нещо друго. Много е важно как ние ще се отнесем към това момче. В момента все още действат закони, които не са променяни от 60 години. Как пък не успяха в последните два парламента да прочетат това, което има оставих готово от времето, когато бях народен представител. Никой не посмя и не посегна да направи реформа в детското и младежко правосъдие. Сега това момче, което е едно объркано момче, какво ще стане с него? Сега е на 15 години. След още толкова, примерно, ще излезе от затвора. Сега ще го съдят за опит за убийство, но като излезе на 25-30 години то сигурно ще убие. С него системата ще се отнесе с един безкрайно неадекватен към днешните условия начин.