След като схемата за измами на зъболекаря Ивайло Петров стана обществено известна, той бе задържан в Перник. Освен в районната прокуратура в града на миньорите, жалби срещу него има и в прокуратурите в София и Атина.

Каква е била схемата в Атина и защо зъболекарят се връща у нас преди седмици?


Гергана Асенова и Райчо Лютаков твърдят, че са сред измамените от зъболекаря Ивайло Валериев Петров. Жената е дала 2000 лева за импланти.

"Сложи ми упойка, разряза венеца и уж направи процедурата. След време направих снимка и се оказа, че нямам импланти", разказа потърпевшата пред Нова тв.

Райчо е измамен с 900 лева, платени за мост на дъщеря му, който така и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

"Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал", обясни мъжът.

Схемата в България е била искане на капаро, даване на пари на ръка, без документи и смяна на адреси. Така през последните две години д-р Петров сменя 5 кабинета в София и един в Перник.


В края на лятото на миналата година д-р Петров заминава за Атина, където също работи като зъболекар. В Гърция той набира пациенти по интернет, но използва фалшиво гръцко име.

"Имаше обява във Facebook от името на един друг доктор - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро", разказа Мариана Нешева.

"Твърдеше, че работи със зъботехници в България и затова цените са му такива", поясни Константин.

При лични срещи с пациентите си в Гърция българският зъболекар използвал презимето си и се представял като д-р Валериев.

Схемата и в Атина е подобна на тази в България.

В края на 2020 г. Мариана се свързва със стоматолога, защото има нужда от импланти. Поставя й 4, на обща стойност 1400 евро и иска половината като капаро и то без документ.

"Поиска ми 200 евро, за да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега отново имам болки, защото имплантите са сложени един до друг и не могат да се сложат зъби", споделя Мариана.

В един момент тя разбира, че има измамени българи и отказва да продължи лечението си при д-р Валериев. Не му плаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пенева пък търси зъболекаря, за да й постави мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът иска половината като капаро. Дни по-късно, под претекст, че е в затруднена ситуация, я моли и за останалите пари.

"Дойде до вкъщи и му дадох още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми казва, че ще мине през нас. Дойде и ми сложи мост", разказа жената.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И разбира, че не е направен от материала, за който е заплатила.

"Ако бяха подписали договор, трябваше да е описана формата, цвета, материала, от който е изработен мостът, така че да няма проблеми в последствие", обясни Мария Петрова.

Пациентката си иска парите обратно, но отново по познатата схема зъболекарят изчезва.

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея д-р Валериев трябвало да изработи протеза за 700 евро.

"3 месеца ме лъга. После започна да затваря телефона. Казват, че постоянно ходел по казина", разказва жената.

Единственият човек, на когото зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов.

В началото на октомври миналата година Константин се свързва със зъболекаря, защото се нуждае от протеза.

"Аз му казах че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми състояние", обясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. "Цената на протезата е 350 евро", разказва ни Константин.

Първо зъболекарят иска 50, а след два дни още 100 евро. В този момент Константин вижда постове в социалните мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си иска парите обратно.

"Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира", обясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя различни адреси. Така в един момент хората, които твърдят, че са били измамени от него, губят следите му и не могат да си поискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, но на нов адрес и под чуждо име. Даже и пуснал ваучери за отстъпка в сайт.

След контакт лекарят уверява, че работи сам в кабинета.

Подставено лице отива на преглед при стоматолога. Посреща пациента на вратата на кабинета, но на вратата пише женско име.

Докторът проявява търпение и внимание, прави план за лечение и препоръчва по-скъп материал. Уверява, че ще можем да платим сумата разсрочено и дори казва, че може да ни издаде и фактура. Не иска и пари за прегледа.

След записан нов час вече на адреса се отива с камера, а мъжът се скрива.

След това се оказва, че лекарят е започнал да се свързва с част от потърпевшите с предложение да им върне парите.

След като институциите се задействат, във вчерашния следобед д-р Петров бе задържан в Перник.