Пациенти обвиняват зъболекар в измами с импланти за десетки хиляди левове, предава Нова тв. Схемата продължава вече близо 2 години и дори излиза извън пределите на Българея.

Общото между всички измамени е, че през последните 2 години се доверяват на един и същи зъболекар - доктор Ивайло Валериев Петров. Всички те попадат в схемата му и губят. При едни щетите са само пари, а при други последствията са и здравословни.

Кадър: Нова тв

Д-р Петров е на 34 години. Завършва висшето си образование в София. Именно от столицата започват и първите му измами. Потърпевши от него са не само пациенти, а и зъботехници. Схемата почти винаги е една и съща. Всичко започва с капаро. Обикновено се дава на ръка и без документи.

"Поиска ми капаро от 300 лева. След още 2 посещения каза, че иска да се плати цялата сума от 900 лева", разказва Райчо Лютаков, пострадал от зъболекаря.

В някои от случаите след плащането лекарят изчезвал, но без да извърши манипулацията, твърдят други потърпевши. При трети е правил това, за което му е платено. Или поне така им казвал.

За последните две години докторът сменя 5 адреса в София и един в Перник. Това разказват хора, които са се лекували при него.

В града на миньорите той използва кабинет под наем, собственост на Людмила, която в последствие разбира за всичките измами.

"Освен измамите с импланти, които са най-фрапиращи, защото става дума за хирургична намеса, има хора, които са си предплатили по 200-300 лева за лечение на зъби", разказва тя.

От предплатилите е и Райчо Лютаков, който през 2019 години води 17-годишната си дъщеря при доктор Петров. В продължение на година зъболекарят лекува 3 от зъбите на детето.

"Той беше усмихнат и вдъхващ доверие", казва мъжът.

Оказва се също така, че при някой пациенти той е извършвал хирургична намеса, но след това се оказва, че човекът няма поставен имплант.

Д-р Петров също така практикувал и в Гърция, където също има много излъгани пациенти. Също така се оказва, че на различните места, където е работил, той е използвал и различно име.

Има десетки сигнали срещу него в полицията и прокуратурата.