Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на Перник инж. Емил Костадинов и кметът на Радомир Пламен Алексиев направиха оглед на помпена станция "Крапец" и карстов извор "Врелото", за да видят възможностите за възстановяване на резервно водоснабдяване за община Радомир. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Те са обсъдили необходимите ремонтни дейности и документите, които трябва да се изготвят за пускане на аварийното водоснабдяване.

Министър Димитров е бил на място във връзка с обсъжданите със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков различни варианти за аварийно и трайно решаване на проблема с водоснабдяването на Радомир.

"След като областният управител ме информира за гласуваната декларация от общинските съветници в Перник, с която те изразяват солидарност към жителите на община Радомир, решихме да подадем по 100 000 кубика вода за месец от "Крапец" през "Врелото", е казал министър Димитров.

"Търсим друго трайно решение, с което Радомир да може за години напред да си реши проблема с водата. Този водопровод утре може да дефектира. Те трябва да имат поне още едно нормално захранване, както Перник, който в момента е облагодетелстван и черпи от два язовира - "Бели Искър" и "Студена". По същия начин трябва да решим и проблема на Радомир. В цялата страна масово сондажите падат, сушата се отразява", е посочил още министърът.