Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни, а не само възрастните участници в движението, смятат бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев и Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Повод за това стана инцидентът от преди около седмица, при който шофьор на 73 години блъсна малко дете на тротоар в Сандански и лекарите се борят за живота му. Водачът беше пуснат от ареста след 24 часа задържане с мотива, че е в лошо здравословно състояние.

Бабата на момченцето обаче пита - защо са го пуснали и защо въобще се е качил на автомобил, щом здравето му не е стабилно.

"Не трябва да се заблуждаваме, че възрастта не влияе върху начина на управление на автомобила", коментира пред bTV Йонко Иванов, но подчерта, че само от един инцидент не може да се направи извод за състоянието на всички водачи от една възраст нагоре.

Според него водачите периодично трябва да бъдат информирани за измененията в законодателството спрямо тях, за да шофират.

Според Алекси Стратиев всички шофьори трябва да бъдат подлагани на периодични тестове, а не само по-възрастните. "Много от младите кандидати за водачи не отговарят на изискванията", коментира той.

"На възрастните хора, поради финансови или други социални ограничения, доста по-рядко им се налага да управляват автомобил. Всеки един шофьор, който не е управлявал дълго, трудно влиза в ритъма на движението", добави Стратиев.

И двамата експерти са категорични, че страната ни закъснява най-вече с мерките за превенция на инциденти.