Четири месеца след въвеждането на правилото за Трите Д - дисциплина, дистанция и дезинфекция, от Националния оперативен щаб въведоха и четвърто - Витамин D. Съветът към гражданите отправи директорът на Национален център за заразни и паразитни проф. Тодор Кантарджиев по време на днешния редовен брифинг.

"Пролетта казахме за Трите Д-та. Дисциплината - най-вече за маските, дезинфекцията... Сега слагаме едно четвърто Д - Витамин D. Защо? При липсата на слънцегреене, това е нещо медицински доказано. Моля, предупреждавам. Никакви свръхдози. Витамин D се взима с прекъсване 10-15-20 дни. 4 капки е нормалната доза за възрастен. Около 1 или 2 капки за деца в зависимост от възрастта и килограмите", предписа Кантарджиев.

Той не скри раздразнението си от повдигнатата отново тема за защитните свойства на маските и като подчерта, че го прави за последен път, коментира лаконично:

"Маските не спасяват на 100%, но значително намаляват възможността да се заразиш. 5 години съм работил с особено опасни инфекции. Само луд човек може да работи без маска с инфекция, при която може да се зарази с аерозол".