22 и 23 декември ще бъдат неучебни дни, обявиха от просветното министерство. Те ще се включат към Коледната ваканция, която започва от 24 декември. Целта е учениците да не се връщат за два дни на училище. Така те ще в клас чак догодина - евентуално на 4 януари.

"Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни. Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година", съобщи по-рано образователният министър Красимир Вълчев в тв предаването "Лице в лице" по bTV.

Очаква се училищата да се върнат към нормален ритъм на 4 януари следващата година.

"Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Няма съмнение, че децата са приносители. Като цяло трябва да намалим средата на взимодействие. Досега бяхме с диференциран, локален подход, там където имаше случаи - затваряхме. За съжаление в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", каза още министър Красимир Вълчев.

А по отношение на празниците за възрастните, поредицата от почивните дни, също е дълга - по Коледа няма да работим 5 дни - от 24 до 28 декември включително, защото 26 декември е обявен за празничен ден. Той се пада в събота, което автоматично прави и понеделник почивен ден.

За Нова година почиваме 3 дни, защото празникът се пада в петък и по този начин се слива с уикенда от 1 януари до 3 януари включително. 31 декември обаче е официален работен ден.