Инцидентът стана около 12.20 ч., когато в полицията във Вършец е подаден сигнал за взрив и пожар в къща в ромския кв. "Изток".

Веднага на място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Установено е, че в двора група от 6 момчета на възраст 10, 4, 7, 8, 6 и 7 години при игра с огън взривяват кутия, съдържаща димен барут, при което са причинени изгаряния по лицата и телата им.

Пострадалите деца са транспортирани първо в МБАЛ-Монтана, а след това в Клиниката по изгаряния в "Пирогов". Началникът й проф. Огнян Хаджийски съобщи тази сутрин пред БНР, че състоянието на децата е сравнително стабилно.

"Две от децата са с по-тежки изгаряния – едното е с 18%, другото с 25%. Останалите 4 деца са с изгаряния около 10%. Сравнително стабилно е състоянието им. Днес предстои операция на две от децата, които са с по-сериозни изгаряния. Те ще останат в Клиниката по изгаряния, докато се възстановят напълно", допълни проф. Хаджийски.

Къщата, в която е станал инцидентът, е собственост на 44-годишен мъж, който е работел като сезонен работник в Кюстендилско. Полицията е извършила обиск, при който са открити множество боеприпаси и тютюн, допълват от МВР-Монтана.

В Районно управление „Полиция”-Вършец са образувани две досъдебни производства срещу неизвестен извършител. Едното е за причиняване на телесна повреда по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, а другото е за продажба на акцизни стоки без бандерол, когато по закон се изисква такъв.

Работата по случая продължава РУ-Вършец