Целта на визитата е кралската двойка да се запознае с постигнатия напредък в прилагането на стратегията за деинституционализация на домовете за деца в страната.

Заедно с тях болницата посетиха президентът Росен Плевнелиев, министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Принцът и принцесата разгледаха първата изградена специализирана стая в следродилното отделение на болницата, където социални работници консултират и подкрепят майки, които са в риск да изоставят децата си поради бедност или увреждане на детето.

Вече няколко години България реализира националната стратегия за деинституционализация, каза Адемов. Той припомни, че социалното министерство е поело ангажимент този процес да завърши в следващите 15 г.

По данни на министъра към края на април 2012 г. над 6600 деца са преместени от институции в семейства на близки и роднини, а близо 1600 са настанени в приемни семейства.

По думите на Адемов в основата на преодоляването на риска от изоставяне на детето е много важен интегрираният подход от медицинска, социална и психологическа подкрепа.

В критичния момент след раждане е много важна и подкрепата на неправителствения сектор и социалните работници, добави министърът. 

"България наистина има волята и силата, за да осъществи плана за 15 години да закрием всички институции и да се отворят къщи от семеен тип. Изключително сме благодарни на техни кралски височества, защото помагат на България", отбеляза пък Росен Плевнелиев.

Болница "Света София" е първата в страната, която преди осем години се включе в проект на фондация "За нашите деца" против изоставянето на деца, отбеляза изпълнителният директор Иван Костов. Той уточни, че за осем години повече от 280 деца, родени в болницата, които са били в риск от изоставяне, са останали с родителите си.

Фондация "За нашите деца" е клон на британската организация Every Child. За миналата година тя е предотвратила изоставянето в институции на повече от 200 новородени.

Визитата на принц Едуард и съпругата му е първото посещение в България на член на кралското семейство от десет години насам. През 2003 г. брат му принц Чарлз беше в България.

Вижте снимки