Детето, което се отглежда в приемно семейство в с. Долна Липница, била доведено в Спешното отделение от майката, която се грижи за още едно приемно дете, около 18 ч. в понеделник.

Жената обяснила, че предния ден забелязала, че пръстите на крачетата на момченцето са потъмнели. Спешните медици са констатирали измръзването, съобщава "24 часа".

Момчето е било консултирано и от дежурния хирург д-р Димитър Георгиев. Прието е за лечение в Първо хирургично отделение на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов". По крайниците имало некротични участъци и все още не е отминала опасността от ампутация на някои от пръстчетата на детето, казаха медици.

От болницата веднага са сигнализирали Дирекцията за социално подпомагане в Търново и отдел "Закрила на детето".

Още снощи детето е посетено в болницата от екип социални работници, съобщи шефката на Дирекцията по социално подпомагане във Велико Търново Мая Пешева.

"Това семейство е утвърдено за приемна грижа според всички правила и принципи.
То отглежда още едно момиченце на 4 години. Тъй като още очаквам доклада за случая, то е изведено от дома и ще бъде настанено при друго приемно семейство, докато не се уверим, че при досегашните приемни родители няма никакъв риск", обясни Мая Пешева.

Пред социалните служители приемната майка обяснила, че момченцето известно време е било навън на снега.

Правят се анкети със съседи и близки, за да се установи как са отглеждани децата.

Според Пешева има съмнения, че измръзналото дете може да има здравословен проблем - съдов или психичен, който трябва да се изследва в здравното заведение.