Кризисният щаб в Своге е поискал от правителството количества вода от държавния резерв и те ще бъдат осигурени, съобщи пред журналисти говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

До момента има осигурени 99 хиляди литра питейна вода в различни разфасовки, обясни от своя страна главен комисар Николай Николов, директор на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" по време на брифинг на "Дондуков" 2. 

По думите му в града вече се раздават питейна вода и вода за битови нужди, като цистерните са различни, а водата се дава на 15 места.

"12 хиляди души са засегнати от липсата на вода, като това са хората с адресна регистрация в общината, а вероятно са много повече, защото има деца, които изкарват лятнат си ваканция там. Още снощи от Националното сдружение на общините в Република България реагираха с организация за набавяне на вода - Столичната община осигури до късно вечерта около 6 кубика питейна вода. Също така помощ дойде от общините Пловдив, Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин", обясни главен комисар Николов.

Работи и се по възстановяване на водохващането в село Искрец.

"Там получихме съдействие от страна на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които познават планината, работили са там, да подскажат възможните варианти за възстановяване на водата", обясни шефът на пожарната.

Снимка: БТА

Главен комисар Николов допълни, че около 40 тона умряла риба в този район ще бъдат унищожени, така че да не представляват опасност за населението там. А в разговор с директора на предприятието "Язовири и каскади" към НЕК е уточнено, че изграденото водохващане под връх "Петрохан" ще бъде изцяло насочено към село Искрец.

"Така ще опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река "Студена", оттам в каптажа на Искрец. Надяваме се да има резултат до един-два дни", посочи още Николов.

По думите му има и резервен вариант, който ще бъде изследван от хидрогеолозите - да се направи връзка с голямо подземно езеро от мрежа пещери и да се реши въпроса в близко бъдеще.

"Държавата и местната власт правят всичко възможно гражданите на Своге да се чувстват спокойни и сигурни относно този битов проблем", увери главен комисар Николай Николов.

А Антон Кутев отказа да коментира смяната на ръководството на "Булгаргаз", обявена снощи.