Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ. Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб.

"Ние изпратихме едно писмо за конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, който следваме, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти и искаме малко повече яснота, да ни се даде отговор на няколко въпроса", обясни д-р Брънзалов.

"Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много. Около 77 000 души са ваксинирани у нас, до момента страничните явления са много малко", категоричен е д-р Брънзалов.

"В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи", обясни още д-р Брънзалов.

"Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично. Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения", подчерта д-р Брънзалов.