Около 390 бебета са се родили в болница "Шейново" по време на извънредното положение. Това е с 29 повече в сравнение със същия период миналата година.

А от началото на годината има 10-процентен ръст на ражданията всеки месец. 2 пациентки с антитела срещу коронавирус пък са преминали лечебното заведение. Това съобщи пред Нова телевизия директорът му д-р Румен Велев.

"Тези антитела бяха от т.нар. тип. IgJ. Което означава, че те се бяха срещнали с вируса. Но бяха съвършено здрави клинически. Но ние не знаехме дали те могат да заразяват. За тази цел ни беше нужно да направим PCR тестове, които изискваха време. За това ги настанявахме в COVID отделението", обясни той.

Операцията на една от пациентките при раждането е преминало именно в това отделение.

Наложило се да бъдат карантинирани 7 души от екипа на болница "Шейново". Д-р Велев обясни, че до този момент няма заразени с COVID-19 служители на лечебното заведение.

Той допълни, че към момента у жените, на които им предстои раждане няма страх от вируса. Не такава била ситуацията обаче по време на извънредното състояние.

Директорът на "Шейново" допълни, че в болницата е имало пациентки с ХИВ и с хепатит Б. "Подобни ситуации за на са ежедневие. Когато ние знаем тези неща, вземаме всички необходими мерки и рискът от някакво заразяване е изключително минимализиран. Но при коронавируса не знаем дали сме се заразили или не. И второ - ако сме били в контакт със заразен пациент трябва да излезем в 14-дневна карантина", коментира д-р Румен Велев.