На първото заседание представителите на държавата са гласували с "въздържал се" и така решението за актуализация не било прието.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет д-р Иван Кокалов напусна заседанието възмутен, съобщи БТА.

Днес ми се предлагат документи от държавата да актуализира бюджета и после те ми гласуват „въздържал се”. Аз да не съм дебил”, каза Кокалов, цитиран от bTV.

Председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на финансите Людмила Петкова заяви, че е гласувала "въздържал се", защото трябва да е ясно откъде ще бъдат взети парите.

Миналата седмица Надзорният съвет обяви, че очаква 30 млн.лв. от здравни вноски да бъдат платени на болниците. Тези пари обаче не са налични, тъй като здравните вноски са декларирани, но не са внесени.

За цялостно разплащане с лечебните заведения са нужни обаче още около 100 милиона лева.

Петкова каза още, че ако тези средства бъдат осигурени от здравноосигурителни вноски, няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година, но ако не са от вноски, ще се наложи актуализацията му.

Директорът на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов обаче поясни пред журналисти, че такава сума от здравни вноски не може да се осигури.

Заместник-министърът на финансите и председател на Надзорния съвет на НЗОК Людмила Петкова посочи след извънредно заседание на съвета, че останалите 20 процента, както и за дейността през декември, ще бъдат платени на болниците през януари 2014 г.

Близо 85-90 млн. лв. не достигат, за да се плати напълно изработената от болниците дейност, каза още тя.

Ако се актуализира бюджетът на НЗОК за тази година, дефицитът на държавния бюджет ще надхвърли 2 процента, но целта е не да се увеличава дефицитът, а да се увеличат приходите, добави Петкова.

Не съм доволен от решението, взето сега, защото не вярвам на обещания, каза след заседанието Иван Димитров, представител на пациентските организации в Надзорния съвет.