За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За този период 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в Интензивни отделения.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. На 25 септември министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на актуална информация за епидемичната ситуация у нас с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

Според данните на Националната информационна система за последното денонощие има 286 нови случаи на положителни проби за коронавирус от 4934 теста, съобщи в началото на срещата здравният министър проф Костадин Ангелов.

20 833 са общо регистрираните случаи у нас до момента. 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. 

Най-големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти, отбеляза още министърът на здравеопазването.

"Към настоящия момент за страната са определени 8415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. Към 30 септември е запълнен 10,5% от процента на леглата за пациенти в неусложено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение", обясни ресорният министър.

Към 30 септември 227 са активните случаи на медици, 36 са в лечебни заведения, двама са в интензивно отделение. 

Снимка: БТА

Личните предпазни средства за нуждите на медицинския персонал на национално ниво са налични за повече от три месеца напред. Наличен е и медикаментът "ремдесивир", използван в лечението на вируса. Заявките за октомври са направени и ще бъдат осигурени своевременно.

В световен мащаб заболелите вече са над 33 млн. според института "Джонс Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

По отношение на учебната година периода от 24 до 30 септември в детски градини заразените са 12, при учениците са 117, при учителите в детски градини са 14, учителите в училища са 72, непедагогическия персонал в детски градини са 49, а непедагогическия персонал в училищата е 20. 

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население. Затова и няма особена тревога, посочи министър Ангелов.

В ЕС сме на 25-то място по заболеваемост и на 8-о по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. С най-висока заболеваемост е Малта, следвана от Испания, Чехия и др. На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Репубика Северна Македония.

Снимка: БТА

В момента ситуацията в армейските структури е овладяна, докладва ген. Венцислав Мутафчийски. Той използва срещата да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и са задължителни в затворени помещения.

Здравната ни система е стабилна, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Важно е да изградим навици - носене на маски на закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, правила за социална дистанция. Ние като институции ще следим за спазване на тези правила, а там, където те не се спазват, ще налагаме съответните санкции.

Министърът на здравеопазването не отрече, че ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта.

"Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците - носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, да правилата за социална и физическа дистанция, добави още министър Ангелов.

В България се следят над 23 показателя и на тази база се вземат информирани решения, увери проф. Ангелов.

В отговор на въпрос защо голям брой от интубираните пациенти умират министър Ангелов посочи, че е важно на какъв етап е била потърсена медицинска помощ и какви са били придружаващите заболявания на заразения пациент.

Кръвна плазма за лечение на COVID-19 е прелята на общо 19 пациенти в България, каза ген.Венцислав Мутафчийски. От ВМА е била предоставена плазма и на други пет лечебни заведения за лечение на коронавируса. Твърде малък е броят на пациентите, на които е била прелята плазма, за да се правят заключения, подчерта ген.Мутафчийски. В света се залагат големи надежди и това продължава, защото все още няма съвсем сигурни медикаменти, които да повлияват развитието на болестта.

Проучванията в БАН, които започнаха преди няколко месеца и се извършват с медикамент, използван във ветеринарната медицина, продължават, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че първата половина от 180 хиляди дози противогрипна ваксина ще пристигне в България в средата на октомври, а втората - в началото на ноември.