Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей в централата на партията, съобщава пресцентърът на формацията. Основен акцент на разговора, който е бил по инициатива на европейския комисар, е бил Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония.


Борисов е изтъкнал ключовата роля на България за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

Лидерът на ГЕРБ отново е подчертал, че европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет както и превенция срещу влиянието на други сили.

Той е посочил, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата са обсъдили и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона.

Борисов е изразил убеденост, че създаването на условия за икономически просперитет допринасят и за развитието и добросъседските отношения.

По думите на бившия премиер, от интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на коридор номер 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море.