Велева е ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Тя е обвинена за това, че в периода от май 2012 г. до 20.06. 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на КТБ и проведените надзорни инспекции в банката.

Според прокуратурата, Славияна Данаилова-Велева не е осъществявала необходимия дистанционен надзор.

Освен това при надзорна инспекция в КТБ, като ръководител на екипа, Велева е възпрепятствала извършването й от пълния състав проверяващи инспектори. Давала е указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити и е указала на участващите инспектори от управление „Банков надзор” на БНБ да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка, без да извършват проверка на кредитите.

Шефката на „Надзорно наблюдение на кредитните институции” е възпрепятствала провеждането на инспекцията, като е съкратила сроковете, определени със заповед  на подуправителя на БНБ, ръководещ банковия надзор, ограничила е контактите между инспекторите на БНБ и служителите на КТБ и е представила доклада за съгласуване на подуправителя на Централната банка без да бъде подписан от член на екипа.

Според държавното обвинение, престъплението по служба, е извършено от Велева с цел да набави облага за акционерите на Корпоративна търговска банка, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите.

От деянието са могли да настъпят и немаловажни вредни последици - да се застрашат финансовите интереси на държавата.

Велева е с мярка за неотклонение „подписка“.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения по същото дело срещу Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на банката, избрана от Общото събрание на акционерите и Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“, отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на КТБ.

Във вторник пък държавното обвинение привлече като обвиняем за престъпление по служба бившия подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ Румен Симеонов. По-рано за същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и друг бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ - Цветан Гунев, който наследи Симеонов на поста.

Среща на синдиците с ДАНС

Временните синдици в Корпоративна търговска банка са провели среща с представители на ДАНС, става ясно от първия отчет на Лазар Илиев и Росен Ангелчев, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, съобщи БНР.

Временните синдици са открили прихващания на обща стойност 200 млн. лева, направени след отнемането на лиценза на КТБ. В регистъра са постъпили 300 искания за прихващания, но тъй като те са след 6-и ноември, законодателните промени позволяват на временните синдици да ги атакуват като недействителни.

Илиев и Ангелчев са започнали и работа по обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна. Също така е отчетено, че в КТБ са получени съобщения за откриване на производство по несъстоятелност срещу длъжници с големи задължения. Става дума за над 20 дела, като по някои от тях се настоява за допускане на предварителни обезпечения, включително и запори.

В отчета на временните синдици в банката не се уточнява името на нито една фирма, тъй като това е банкова тайна. Става ясно обаче, че е проведена среща с чуждестранен инвеститор във връзка с активи на КТБ. В момента се прави анализ за наемането на фирма, която има опит в разследването на банкови фалити.

От влизането на временните синдици до 2-ри април в банката са влезли 247 000 лева.