Вчера комисията се самосезира за решението на съюза. Първо БЛС заплаши докторите, които преглеждат по-евтино с глоби и дори с отнемане на лекарски права, но после смекчи позицията си и обяви, че цената е препоръчителна.

Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат на решение на професионално сдружение, което ги обединява, обясняват от КЗК.
Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, е едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна конкуренция.

По време на разследването антимонополната комисия ще проучи обстоятелствата, при които БЛС е приел минималната цена за преглед.


Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов е против исканата от лекари такса от 24 лева за преглед при специалист, обясни той в Бургас. По думите му, в момента Здравната каса поема от осем до 15 лева от тази сума. Д-р Константинов се надява предложената такса да не бъде приета и добави, че министерството няма механизми за въздействие.