Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор "Рибарство и аквакултури". Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Браншовите организации изразиха благодарност към премиера Борисов за подкрепата към сектора, която предстоят да получат по три мерки по Програма за морско дело и рибарство в размер над 16 милиона лева.

Предложените мерки целят да смекчат негативните последици от пандемията COVID-19. Средствата ще бъдат насочени към стопанствата, отглеждащи аквакултури, както и преработвателни предприятия.

По време на срещата представителите в сектора посочиха пред премиера Борисов, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение.

Браншовите организации заявиха, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката.

На срещата присъстваше и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която обясни, че парите са част от общия бюджет на програмата за "Морско дело". Планува се в края на май да бъдат отворени първите мерки, за да може до юли да се направят разплащанията.

Решението е на Министерство на земеделието и трябва да влезe в сила от утре за период от три месеца. Танева допълни, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лв.

303 лв. на декар може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата.

Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел също е отпуснат 1 млн. лв.. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лв. на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30%, спрямо 2019 г.

"България има много добре развит сектор - 10 хил. хектара насаждения, 14 хил. декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме", каза още министър Танева.