Моето предположение е, че е въпрос на договореност с румънските служби. През годините нарасна тая тема. През 2010 г. беше началото на тези изследвания. Опитите на телефонните измамници обикновено са несполучливи. По-малко от 1% стават жертва на телефонни измамници. Това заяви пред БНТ експертът по сигурността Тихомир Безлов.

"Да речем, че за 2012 г. измамените са около 20%, докато за 2018 г. този процент е спаднал до 14. Тоест този "пазар" е спаднал", коментира още той.

"Схемата с измамите е като мравуняк, няма йерархична система. Има тартори, организатори. Стават въпрос за около 100-200 човека, които участват в този мравуняк, основно в Северна България. Намират се най-вече в Левски, Плевен, Горна Оряховица", заяви Безлов.

"Интересното е, че сред задържаните вчера има такъв, който и преди е бил задържан за телефонни измами. Явно наказанието не го е спряло", обясни анализаторът.

"Имат наберачи, мулета и такива, които следят мулетата. Те са много адаптивни. В момента, в който е направено нещо, за да им се заглушат клетките, те се преместиха в Румъния, защото знаят, че там ще са необезпокоявани. Хубавото тук е съвместната работа", коментира още той.

"Освен чисто полицейските мерки, хубаво е да има ограничаване и от телефонните компании", смята Безлов.

Припомняме, че вчера беше проведена акция в Горна Оряховица срещу ало измамите и при нея бяха арестувани над 30 души.