Стипендия в памет на сина си Христо Денев връчва адвокат Иван Денев на изявени ученици от ОУ "Петко Р. Славейков" във Велико Търново, съобщиха от училището.

19-годишният абитуриент почина на 31 юли миналата година в реанимацията на великотърновската болница след 18-дневно лечение. Бащата обвини лекарите, че са му приложили експериментално лечение, което е довело до смъртта му. Започна разследване, като дори тялото на младежа беше ексхумирано, но проверката не установи грешки в работата на медиците.

Според волята на бащата дарител стипендията ще се присъжда ежегодно на деца, които имат отличен успех и са носители на призови отличия от областни, национални и международни форуми в областта на образованието, науката, изкуствата и спорта.

С решение на Педагогическия съвет на ОУ "Петко Р. Славейков" първи носители на стипендията са седмокласничката Велина Костадинова и третокласничката Виктория Гроздева.

Церемонията ще се проведе утре в двора на училището.

Велина Костадинова е носител на повече от 40 медала и 100 грамоти от престижни национални и международни конкурси, състезания и олимпиади. През тази учебна година Велина се яви на всички олимпиади на Министерството на образованието и науката и е единствената в България, взела участие в състезанията по всички осем учебни предмети в седми клас. Велина е с първи резултат в област Велико Търново по астрономия, химия, география, математика и български език и литература.

Третокласничката Виктория Гроздева е носител на призови отличия от национални и международни математически състезания. Има сребърен медал от Азиатското математическо състезание, с който се класира и за финал в Южна Корея. Виктория е шампион и по плуване, уточниха от училището.