Тази сутрин е бил нападнат и ударен в главата Иван Иванов - шеф на дирекцията, съобщиха от пресцентъра на АСП.

Нападателят е баща на три деца, спрямо които е предприета мярка за закрила и във връзка с продължаването на работата по случаите той е поканен за съгласуване на действията. Случаите на децата са отворени през октомври 2013 г., когато след насилие над едно от тях от страна на бащата, е предоставена полицейска закрила.

По време на срещата мъжът е скъсал предоставените му документи и крещял на социалния работник. Чувайки виковете, се намесил директорът, който при появата си бил ударен в лицето. Потърсено е съдействието на полицията и на Спешната медицинска помощ заради кръвоизлив в ухото.

Дни по-рано жена е нападнала Милена Маринова - началник на отдела "Закрила на детето" в същата дирекция. Жената е майка на дете, отново с предприета мярка за закрила след сигнал за упражнено насилие в семейството, получен в началото на ноември. На 10 ноември, при посещение в дирекцията, жената отправила заплахи към служителите и нанесла удари с две ръце на Маринова.
По случая е образувано досъдебно производство.

Тези два инцидента свидетелстват за ескалиращата агресия спрямо служители на АСП, пише още в съобщението.

Дадени са и други примери - през септември удар в главата понесъл и социалният работник Николай Неделчев от дирекцията "Социално подпомагане" - Севлиево. Нападателят бил възрастен мъж, явил се, за да получи заповед за настаняване в Дом за стари хора, като молбата му е удовлетворена броени дни след подаването й.

През месец май пък жена е нападнала социален работник от отдела "Закрила на детето" на работното му място в Смолян.

Споменатите инциденти са само малка част от ширещите се случаи на вербална и физическа агресия срещу социални работници. Агенцията за социално подпомагане ще продължи да настоява и за адекватни промени в нормативната уредба, свързани с гарантиране на защитата и сигурността на социалните работници, се казва още в изявлението.