Това съобщиха от новия Регионален прогностичен център на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН - филиал Плевен, предаде БТА.

За превенция от опасни явления в плевенския център вече се изготвят прогнози за водните количества на притоците на Дунав. НИХМ и МОСВ съвместно са реализирали проекта в рамките на трансграничен българо-румънски проект.

Целта е да се подобри мониторинга и да се създадат единни стандарти и модели за прогнозиране на речния отток в Долен Дунав.

В модернизирания метеоцентър в Плевен са пуснати в експлоатация автоматични телеметрични станции, хидрометрични витла, прецизни геодезични прибори и компютри.

Възстановени са наблюденията на реките, създадени са мерилни участъци по реките Огоста при Бутан, Искър - при Ребърково, Роман и Оряховица, Осъм при Троян, Янтра - при Велико Търново и Каранци.

Започнало е прецизно измерване на котите на кладенците за определяне подземните потоци.

Центърът публикува в реално време хидроложка и хидрогеоложка информация. От март тази година издава всеки ден тридневни прогнози за основните притоци на Дунав - Огоста, Искър, Осъм, Вит, Янтра и Русенски Лом, уточниха от филиала на НИХМ при БАН в Плевен.