До сега не е установен пациент, който да е напълно изчистен от коронавируса в рамките на месец след изписването му от болницата. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той обясни, че пациентите на лечебното заведение, заразени с COVID-19, се изследват със специален скенер. Шефът на "Пирогов" показа скенерите на премиера Бойко Борисов, който посети и инспектира отделенията. 

Проф. Балтов обясни, че пациентите на лечебното заведение, заразени с COVID-19, се изследват със специален скенер. След изписването им, в рамките на един месец, се извършва контролно изследване със скенер, но досега не е установен пациент, който да е напълно изчистен от вируса.

Предстоят анализи доколко трайни са пораженията върху организма.

Навсякъде се правят буферни звена, стана ясно от думите на проф. Балтов. Той допълни, че скенерът дава по-добра диагноза, отколкото теста.

Борисов разговаря с представители на работещите в болницата и пое ангажимент да им бъдат осигурени импрегнирани престилки. 

Министър-председателят Борисов инспектира също сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд Енергийна ефективност. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд Джесика е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси.

Началникът на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски показа на премиера Борисов високотехнологична апаратура в клиниката.

"В момента цялата тази апаратура, събрана на едно място, ни дава високотехнологична обезпеченост", подчерта проф. Габровски.

На Борисов беше показана и мултидисциплинарна операционна зала. 

 "Благодаря за всичко, което правите", каза премиера на медицинския персонал.

Проф. Балтов показа на премиера новия ядрено-магнитен резонанс и обясни, че в "Пирогов" досега не е имало такъв апарат, използван е един под наем 15 г. С модерния 48-канален ядрено-магнитен резонанс могат да се извършват всякакви видове изследвания. Той е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г.

Лекарите разказаха на премиера Борисов за уникалните специфики на ядрено-магнитния резонанс, който към настоящия момент е най-добре окомплектованият в България.

"Само в първия месец 360 пациента са минали през него", каза още той. 

"Хората видяха, че системите за здравеопазване във Великобритания и Холандия не са готови, затова се прибраха", добави министър-председателят.

Лекарка заговори премиера и му благодари за всичко.

"Аз ви благодаря на вас и вижте колко ви се радват хората. Сега съм казал да ви направят и летни престилки", отвърна премиерът. 

От 2300 работещи в болницата, 48 са заразени с коронавирус, като от тях 20 са се заразили от пациенти, приети по спешност, 8 - от работа в среда, други 20 са дали положителен резултат, но са били заразени извън болницата, посочи проф. Балтов. По думите му всеки ден се правят тестове на персонала в лечебното заведение.

"Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите - прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници", заяви премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница. Той добави, че това, което е пуснато, вече работи на пълни обороти.

Министър-председателят Бойко Бориков изтъкна, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина в момент на безпрецедентно предизвикателство като пандемията с COVID-19, много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система.

 Около 280 000 пациенти преминават годишно през спешното отделение на "Пирогов", а за лечение в болницата остават около 52 000 души. Всяка година по тези показатели се бележи ръст.