Дефектирали машини, скъсани и смачкани бюлетини, неграмотни членове в комисиите и по-ниска избирателна активност - така премина изборният ден до 13 часа, в който Българските граждани гласуват на втори тур за кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства.

Вотът започна в 7:00 ч., като днес избирателите могат да упражнят правото си на глас или чрез хартиени бюлетини, или с машина.

За съжаление обаче, в много от избирателните комисии имаше оплаквания, че машините са дефектирали. В столичните райони "Овча купел", "Триадица" и "Младост" не излизаха бюлетини или машината ги мачкаше. Във Варна един от принтерите за разпечатване на бюлетини не работеше.  Подобни проблеми с устройствата за гласуване имаше още в Смолян, Пазарджик, Русе и други населени места. 

Междувременно заради дефектиралите машини бившият министър на електронното управление Божидар Божанов попита "Сега ДАНС ще изпратят ли "Справка" за действията на ЦИК? Или само ако някой пусне донос?". Той сигнализира, че оплакванията с машините са заради грешни размери на ролките, които могат да увредят и самите принтери. 

Необикновен казус имаше пък във Френската гимназия в София, където жена скъса бюлетината на майка си, защото видяла, че гласувала грешно. 

В Пловдив се оказа, че част от членовете на секционните комисии са необучени и дори неграмотни. 

На този фон до обяд гласуваха и повечето политически лидери, включително президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът акад. Николай Денков, който също срещна проблем при гласуването заради забила машина.

Днес се гласува в около 7250 секции, в 5898 секции - с машина. Подвижните урни, по данни на ЦИК, са около 200. На втория тур избираме 91 кметове на общини, като сред тях са областните градове Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен.

Избираме още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове - кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Вижте снимки от началото на изборния ден в София >> 

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, а в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

Ето и най-важното от изборния ден до 13 часа:

13:03
Божанов за забиващите машини: Сега ДАНС ще изпратят ли "Справка" за действията на ЦИК
Има риск от увреждане на принтерите заради грешния размер на ролките, заяви бившият министър на електронното управление

13:00
Портних не успя да упражни вота си за районен кмет погрешка (видео)
И двамата кандидати за кмет на морската столица избраха да гласуват на машина, призоваха варненци да излязат да гласуват. Градът отчете двойно по-ниска избирателна активност до обяд

12:25
"Транспорт и чистота": За какъв град гласуваха двамата кандидати за кмет на Пловдив
Двойно по-ниска избирателна активност отчетоха към 11 часа от ОИК

11:58
Йотова: В най-скоро време ще бъде разгледан въпросът за освобождаването на шефа на ДАНС
Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции, че не се притеснява да говори за най-дълбоките и най-страшни проблеми и да дава предложения, заяви вицепрезидентът

Снимка: БТА

11:44
Жена скъса бюлетината на майка си в София, проблеми и с машините
Дъщерята видяла, че възрастната жена е гласувала грешно

11:22
Машината при вота на Денков за кратко заби, премиерът упрекна ЦИК

След изборите трябва да има разговор как се връща доверието в гласуването, заяви министър-председателят

Снимка: БТА

11:06
Кирил Петков обяви, че в края на кампанията Бойко Борисов е взел правилното решение
"Лично аз днес гласувах, за да не сравнявам София нито с Москва, нито с Троян", обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Снимка: БТА

10:40
Григорова гласува с хартиена бюлетина, а Терзиев избра машинния вот
И двамата призоваха софиянци да излязат да гласуват, защото се решава как ще бъде управляван градът през следващите четири години

10:16
Христо Иванов: Ще трябва да проведем разговор как да гарантираме машинното гласуване
Дадох своя вот за модерна и европейска София, която се развива с бързи крачки напред и реализира огромния си потенциал, заяви съпредседателят на ДБ

Снимка: БТА

09:46
Развален принтер, грешна разписка, смачкани бюлетини - първи сигнали за проблеми с гласуването
На местата, където няма ток, машините се захранват с батерии

09:44
Само документ от САЩ може да позволи на Асен Василев да гласува в Хасково
Няма данни ситуацията с финансовия министър да се е променила от първия тур, съобщи председателят на ОИК Добромир Якимов

08:14
Близо 10 000 служители на МВР участват в охраната на изборния ден
От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите

07:55
Как се гласува на балотажа с машини (видео)
В 5898 секции избирателите имат възможност да гласуват по този начин

07:50
Напрежение в горнооряховско село заради "изборен туризъм"
В населеното място има засилено полицейско присъствие