Куриозен случай при гласуването в столицата на местните избори. Във Френската гимназия жена скъса бюлетината на майка си. Видяла, че майка ѝ е гласувала грешно, и скъсала бюлетината. Вотът беше анулиран, предаде БНТ.

Към 10:00 във Френската гимназия не са се явили застъпници, както беше заявено, след като на първия тур на изборите миналата неделя имаше погрешно отчетени гласове и неотчетени преференции. Общинската избирателна комисия не констатира нарушения след подадените жалби.

В училището има 10 секции. Малко над 40% от имащите право на глас са гласували миналата неделя.

"Трябва да има промени в столицата. Когато човек стои на едно място някои неща застояват", каза един от първите избиратели в секцията пред БНР.

Сходен случай на унищожена бюлетина имаше на парламентарните избори през април тази година в Пловдив. Тогава възрастен мъж скъса бюлетината си след като гласува във Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" в секция номер 7. Пловдивчанинът гласувал с хартиена бюлетина, но си е объркал вота и вместо да поиска нова, излязъл от паравана и скъсал бюлетината пред комисията.

Десетки машини са дали дефект в София

Десетки машини в София са дали дефекти - има нагънати бюлетини, а някои отпечатват празни разписки. В почти всички райони машините масово не изкарват разписки или дават смачкани. От Общинската избирателна комисия в София казват, че очакват указания от ЦИК как да процедират оттук нататък.

На много места гласуващи казват, че са пожелали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на район, но впоследствие излиза само част от разписката, а не цялата. Такъв случай има в 51-во училище.

София избира своя кмет на балотаж, както и кметове на 22 района. В районите "Средец" и "Триадица" те бяха избрани още на първи тур. В 1639 секции се гласува в столицата. Към 12:00 часа избирателната активност в София по данни на общинската избирателна комисия е била 6,5%. На първи тур към този час е била 8,5%.