Предстои в най-скоро време да бъде разгледан въпросът дали е основателно искането на премиера акад. Николай Денков към президента Румен Радев да освободи председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Много са неизвестните все още. Не знаем какви са резултатите от проверката на министъра на електронното управление и на неговия заместник. Къде е тази флашка и какво има на нея. Този въпрос не се решава в навечерието на изборите в петък или в изборния ден, заяви Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции, че не се притеснява да говори за най-дълбоките и най-страшни проблеми и да дава предложения, каза още Йотова.

Гласувах за смел човек, който не се притеснява от дебати, има своите решения и не се измъква с общи формулировки и усмивки, добави тя.

Гласувам на машина от момента, в който влязоха в обращение. Независимо от целия хаос, който беше създаден последния месец, това е най-добрия вот и най-защитеният, каза Йотова.

Вицепрезидентът посочи и репортажите, в които се показва какво става с хартиените бюлетини. Сигурно ще дойде време от другата седмица да се направи сериозен анализ, за да защитим правото си на избор, добави тя.

Според нея ниската избирателна активност се дължи на недоверие в политическата система и това е най-голямото предизвикателство, което стои пред всички нас. Хората са разочаровани. Те бяха на протести през 2020 г. Видяха, че каквито и послания да бяха на дневен ред, каквито и да бяха думите, с които те протестираха, в крайна сметка това няма значение, защото и най-големите противници си стиснаха ръцете в името на това да използват властта, коментира Илияна Йотова.