Всички избирателни секции са отворени с началото на изборния ден. Вече са налице и първите сигнали за проблеми преди процеса на гласуване на балотажите за местна власт.

4 машини не са стартирали на втория тур днес - 2 във Варна, 1 в Добрич, 1 във Велико Търново и една в Русе. На тези места гласуването продължава само с бюлетини. На местата, където няма ток, машините се захранват с батерии. Това стана ясно по време на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии.

Във Варна проблемът в машините е, че принтерът за разпечатване на бюлетини не работи.

В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем.

В ЦИК е постъпил сигнал от гласоподавател от село Владимирово. В него се посочва, че на разписката от машината е била разпечатана опция, различна от тази на гласоподавателя. Сигналът се проверява. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там.

"Проблем със синхронизирането" се е появил при машини в секции в Пазарджик, Столична община и Смолян, стана ясно по-късно от ЦИК.

В Сливен техник е констатирал, че е "изключено външно устройство за съхранение". Там машината не функционира, а гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Общинската избирателна комисия (ОИК) Тунджа е сигнализирала, че е имало проблеми с електрозахранването, като първоначално машините са работили на батерии. Оттам докладват на ЦИК, че проблемът със захранването е отстранен, а машинното гласуване продължава.

Проблем с устройствата за гласуване има и в секция в Драгоман, Пловдив, Столична община, Искър.

Проблим с машините в София е имало в столичните райони "Овча купел", "Триадица" и "Младост", съобщи по-рано председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова. Не излизат бюлетини или машината ги мачка, обясни тя.

Една от машините в община Драгоман пък изпращала празни бюлетини при гласуване. "Временно машинното гласуване в тази секция е спряно до ново нареждане на ЦИК", съобщи Иво Миланов, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК).

В 4 секции в град Русе са преминали към момента на гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с електронните устройства. Изчаква се техник, който да провери дали може да бъде отстранен проблемът, съобщиха от областната администрация.

В две от секциите на крайдуновския град едно от устройството не е разчело поставената карта, а в другата - машината е дава проблем със софтуера.

Общо в 5900 секции избирателят може да избира да упражни своя вот с хартиена бюлетина или на машина.