"Сега ДАНС ще изпратят ли "Справка" за действията на ЦИК? Или само ако някой пусне донос?" Това попита в профила си във Facebook бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, след като се появи информация за десетки забиващи машини за гласуване.

"Множество оплаквания от забиващи принтери на машините. Както предупредиха от Сиела, ЦИК са поръчали грешни размери на ролките и това неизбежно води до този проблем", коментира Божанов в социалната мрежа. 

Той обясни и че дори има риск от увреждане на принтерите. 

Проблеми с машините имаше в столичните райони "Овча купел", "Триадица" и "Младост", съобщи по-рано председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова. Не излизат бюлетини или машината ги мачка, обясни тя.

Подобни казуси с устройствата за гласуване имаше и във Варна. Принтерът за разпечатване на бюлетини не работи, информираха от морската столица. 

Малко по-рано проблем при гласуването срещна и премиерът акад. Николай Денков. Първоначално той не можеше да упражни правото си на вот заради проблем с машината, но след това устройството тръгна. Преди него възрастна жена опита да гласува на машина, но се оказа, че разписката ѝ не беше разпечатана.

Два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха за проблем, който може да затрудни гласуването с машини в неделя. От Сиела обявиха, че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машинното гласуване, на които се отпечатва вота, не отговорят на стандартите.

От ЦИК обаче отказаха да отговорят защо са взели това решение.