Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщиха от МВР. Близо 10 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборния ден.

Извършен е анализ на всички рискови места и секции, където досега са регистрирани нарушения на изборното законодателство. Те са  обезпечени с максимален брой служители на полицията и жандармерията.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване правото на вот на гражданите. За периода от 31 октомври до 4 ноември са били издадени 346 удостоверения.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

До балотажа са получени над 2100 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите.

От вътрешното министерство допълват, че преобладаващата част от сигналите - 1161 са свързани с купуване на гласове в полза на политическите партии или коалиции. 652 са за други нарушения, а 292 - за неправомерна агитация. Наблюдава се увеличение с над 86% на подадените сигнали спрямо тези за същия период на изборите за местна власт през 2019 година.

Образувани са общо 192 досъдебни производства. За срок до 24 часа са задържани 117 лица. Съставени са над 2800 предупредителни протокола и 36 акта за установяване на административни нарушения.