Двамата кандидати за кмет на Пловдив упражниха правото си на глас сутринта в неделя. Малко след 8.30 първи гласува кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров. Направи го с хартиена бюлетина. Час по-късно своя глас даде и кандидатът за кмет на Пловдив, издигнат от Продължанаве промяната- Демократична България проф. Ивайло Старибратов. Той избра машинният вот

Двавата призоваха "прословутите с айляка пловдивчани" да гласуват.

Двойно по-ниска избирателна активност в Пловдив, в сравнение с първия тур на местните избори до момента сочат данните на "Галъп" интернешънъл Болкан" и ОИК - Пловдив. Според "Галъп" до 11.00 ч. са гласували 3.9% от пловдивчани. Миналата неделя по същото време вота си са пуснали 7.24% от пловдивчани. 

Костадин Димитров: Гласувах за Пловдив на бъдещото

Гласувах за чист, подреден град, изпълнен със събития, здрав, културен, образован. Пловдив на бъдещето, в който всеки гражданин има глас. Глас и място, и всяко място е поддържано с грижи. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров, който гласува на днешния балотаж.

"Ако забелязахте, в цялата кампания от устата ми не излезе нито една лоша дума за опонентите ми. Показахме една положителна, градивна, насочена към приоритетите, изпълнена с позитивни послания кампания, с която описахме проблемите на града и дадохме много решения", заяви Димитров.

Той гласува с хартиена бюлетина за кмет на града и за районен кмет. "И предният път гласувах с хартиена бюлетина. Става бързо, лесно, нямам нищо против машинния вот, стига да се броят след това разписките", поясни той.

"В цялата кампания говорим за едни и същи проблеми. Това, което се назовава като проблем - транспортът, задръстванията, презастрояването, чистотата, и много малки проблеми. По-важното - нашата програма получи много добри предложения, с които ние ще се съобразим", подчерта още той.

"Ако предната седмица имаше поредица от почивни дни, то може би сега дъждът уплаши гражданите. Призовавам да излязат да дадат гласа си, защото е важно да имаме по-голяма избирателна активност и следващият кмет да има подкрепата на повече пловдивчани", допълни още той.

"Денят е изпълнен с напрежение и очаквания. Благодаря за подкрепата в кампанията и се надявам за добро развитие на Пловдив", каза Димитров.

Старибратов: Гласувах за честно и прозрачно управление

Гласувах за това Пловдив да се управлява честно и прозрачно. Да бъде чист и прекрасен град, в който нашите деца да имат желание да се върнат тук, да се реализират, да работят и да живеят тук, а не да напускат страната. Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив на ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

Той гласува с машина в Професионалната гимназия по битова техника в града.

"Искам да призова пловдивчани - зная, прословути са с айляка, но моля да дойдат и да гласуват, защото днес се решава доста сериозен, исторически дори проблем, който е желателно да се решава от тях, а не от други", каза той.

"Не мога да си обясня ниската активност, но смятам, че в следващите часове ще се активизират. Виждайки каква е активността в другите градове - Варна, Благоевград, София... Имаме пловдивска черта, която ни дава по-бавни сигнали за гласуване."

"Надявам се да управлявам и с гражданите, и с ОбС. Съветниците да са разумни и да дават реални решения, които да са полезни за гражданите, а не на конкретни групи хора, които към момента имаха такава нагласа за управление в Пловдив. Няма ясно мнозинство в общинския съвет, но до общи гласувания ще се стига с убеждения и с политики, които ще са ясни и категорични, че са в полза за Пловдив и за пловдивчани, а не с нагласа за едно или друго, което трябва да се случи", сподели още той.

Транспортът и ремонтите в града са проблемите, които ще трявма да бъдат решени в спешен порядък. "Надявам се да направим нова организация за движение, която да отпуши градът. Най-важните проблеми за решаване са, другото е Пловдив да бъде по-чист по-зелен и по-уютен за гражданите."

"Ще продължа да работя за Пловдив с всички сили и средства, със знанията си. Да, аз съм гражданска квота, не съм партиен член на нито една от коалиционните партии, затова ако не бъда избран за кмет няма да участвам в ОбС, но ще продължа да работя, защото не само че те ме подкрепиха, а и моя идейна нагласа са "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото чрез тях ще се осъществи промяната.

Той допълни, че ще работи в ролята на гражданин, като по думите му това не е невъзможно.