Изборният ден в цялата страна започна. В 5898 секции избирателите имат възможност да дадат своя вот с машина. Как става това?

Първо трябва да дадете личната си карта на член на секционната комисия, за да ви открие в списъка. След това ще получите карта, с която да гласувате на машина. Картата се поставя в слота на машината с чипа напред, изчаквате, избирате за какво искате да гласувате - за кмет на община, на район, на кметство.

Маркирате своя вот на електронната бюлетина за съответния вид избор чрез натискане на екрана. Избирате за кого гласувате. Продължавате към следващия избор. Отново избирате вашия кандидат.

След това се появява прозорче, на което да сверите дали това е вашият избор.

Следва излизането и на двете бюлетини. Те се отпечатват едновременно и последователно свързани. Избирателят изчаква звуковия сигнал на машината и след това взима бюлетините.

Взимате ги, отново поглеждате избора. Разделяте бюлетините и ги сгъвате отделно по такъв начин, че да се запази тайната на вота. Пподавате бюлетините на член на СИК, който поставя по един печат върху гърба на всяка бюлетина.

 

След това пускате бюлетините в избирателната кутия за машинно гласуване.

Връщате на член на СИК смарт картата с надпис "Избирател". Подписвате се в избирателния списък в съответната графа и получава  документа си за самоличност, след което напуска помещението.