5-етажна сграда ще се строи на площад "Княз Александър I Батенберг" и ъгъла на ул. "Аксаков". Там е било прочутото някога кафене "България" и сега се предвиждат още етажи, които ще са със стъклена окачена фасада. На заключителната дискусия на общественото обсъждане на идейния проект беше обявено, че ще бъде възобновен и входът към зала "България" от бул. "Цар Освободител", съобщи "Дневник".

Строежът изцяло ще запълни пространството между сградите на Българската банка за развитие и на Софийската филхармония (зала "България"). От двуетажното кафене "България" с купол на покрива след бомбардировките през 1944 г. е оцелял само първият етаж. 

"Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада - с автентични материали и техника", обясни проектантът арх. Тодор Бояджиев от студио "Иво Петров - архитекти".

Инвеститор е Мирослав Печев, който през 2016 г. купи грандхотел "България" от наследниците на Илия Павлов, бос на "Мултигруп", за 10 млн.евро, съобщи тогава "Капитал". В имота влиза и празния терен с излаз към ул. "Аксаков", където ще се реализира проектът. 

По време на общественото обсъждане арх. Юлия Лазарова отбеляза, че в проекта не е представен подземния гараж на две нива. В същото време теренът попада в историческия резерват "Сердика-Средец" и преди всякакво строителство трябва да се извърши спасително археологическо проучване. 

В момента проектът се съгласува в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Предстоят още одобрения и съгласувания с главния архитект на София Здравко Здравков.