Пореден ден на недоволство в центъра на София. Исканията в 101-вата протестна вечер остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор.

Движението по "Цар Освободител" бе блокирано, а от трибуната организаторите предупредиха, че на 17 октомври, между 16 ч. и 20 ч., ще затворят бул. "Цариградско шосе". Вчера организаторите от "Отровното трио" обявиха, че приключват с т.нар. "Велики народни въстания", но за сметка на това оттук нататък ще готвят изненади. 

Протестът беше подкрепен и от ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която заяви, че българските граждани трябва да получат избори сега.

По думите на евродепутата тя се чувства едновременно радостна, че е сред протестиращите граждани, но и тъжна и бясна, защото тези, които са на власт не искат да чуят исканията на протестиращите повече от 100 дни. Клеър Дейли смята, че управляващите в България злоупотребяват с власт и увери, че ще направи всичко, което е по силите й, за да помогне на българските граждани.

Дейли призова протестиращите да се пазят от външна намеса и от хора, които искат да се възползват от протеста.

По думите на евродепутата гласовете на протестиращите се чуват вече на места, където досега е било невъзможно да се чуят. Тя цитира думите на Махатма Ганди "Първо те игнорират, после ти се присмиват, след това се борят срещу теб, и накрая - побеждаваш".

Вчера Клеър Дейли беше в Поморие и не можа да се включи в протеста заради проливния дъжд. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио заяви, че когато Дейли е била в Поморие, "местният феодал се е възмутил, че е отишла там без неговото разрешение". Той смята, че това е илюстрация на сегашното състояние на България - "разпределена на феодални окръзи и завладяна от мафията".

"Отвориха се пътеки, за които доскоро не мечтаехме, разрушихме едно мълчание, основно на Европейския парламент и успяхме да разединим една основна партия", отбеляза Минеков.

Исканията на протеста и тази вечер остават същите - оставка на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Гешев, честни предсрочни избори, електронно, машинно и дистанционно гласуване и премахване на длъжността главен прокурор.

 

Около 21 ч. протестиращите се насочиха към Орлов мост и блокираха движението