Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира пред БГНЕС Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна.

Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж - 2,50-2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.

Между 4 и 5 лв. е реалната цена на един козунак, категоричен е и Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите, цитиран от "Труд". Според него потребителите може да се ориентират по цената за качеството на стоката. “Като видите козунак, който струва 2 лв. за килограм, бъдете сигурни, че вътре няма нищо, просто не е козунак - нито захарта е достатъчно, нито плънката - това е имитация”, казва Попов. “Гледам, че са започнали да пускат козунаци по 0,90 лв. за половин кг, което е смешно”, допълни шефът на асоциацията и предупреди, че има много некоректни търговци, които се опитват в такива празнични дни да изкарат някакви пари за сметка на потребителя, а не за сметка на своето “трудолюбие”.

Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или за малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.

За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.


Козунакът е "внесен" в България от Румъния, вероятно от търговци, някъде между 1915 -1920 година. Но родината на козунака е Полша, където се прави от седемнайсети век, твърди силистренската етнографка Донка Съботинова в книгата си "Отколешно време", в която проследява народният празничен календар, съобщава БТА.
Дотогава за Великден са се замесвали хлябове. В различните селища на Силистренския край те имат различни имена - колак, пармак, кравай.