Съдебното заседание беше кратко. След 5 минути жената, която е с българско самосъзнание и българско гражданство, излезе посърнала от съдебната палата, предаде Стандарт нюз.

"Случи се това, което и през тези три години. Не казаха никакви аргументи и доводи, просто присъдиха детето на бащата, а аз ще трябва да плащам издръжка от 40 евро месечно. Ще продължа да се боря за детето си, ще обжалвам в 15-дневен срок тази присъда в Скопие", каза Спаска Митрова.

"Вярвам, че накрая ще успея. Никога няма да се откажа от моето дете. За Македония не знам. Аз съм майка, аз обичам това дете и ще се боря за него колкото трябва и докогато трябва", каза още през сълзи Спаска Митрова.

Тя бе категорична, че решението на съда е незаконно и отказа повече да го коментира. Все пак уточни, че съдебното решение не е нищо ново след това, което й се е случило през последните три години.

"Няма по-болно нещо от това 3-годишната ми дъщеричка Сузана да расте без майка си вече повече от 8 месеца. Не знам как и кога ще я виждам занапред, това ще решат социалните служби. След 7 месеца раздяла я видях само 3 пъти за по 5 часа.

При последната ни среща с детето в социалната служба повикаха полиция, а бащата се нахвърли върху мен и върху детето. Така че тормозът върху мен продължава. Ще видим утре какво ще се случи, но очаквам всичко. Сега си отивам вкъщи, каза още сломената от мъка майка.

ВМРО няма да отстъпи и ще подкрепя Спаска Митрова до край, се казва в прессъобщение на партията, предаде "Фокус". Според ВМРО - македонският съд в Гевгелия е взел едно изцяло политическо решение по делото на Спаска Митрова. Двама от заместник-председателите на ВМРО – Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов следиха процеса отблизо и днес присъстваха и в съдебната зала. Според Джамбазки и Костадинов, е нечувано в един такъв процес за присъждане на родителски права, те да бъдат дадени на бащата, който е безработен.

Министерството на външните работи /МВнР/ посочи в изявление по случая, че на първа инстанция процесът срещу Спаска Митрова не е бил прозрачен. Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави, заявяват от МВнР. 
От Външното министерство обръщат внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Македония. България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Македония , посочват от МВнР.

През 2009 г. Спаска Митрова лежа в македонски затвор два месеца и половина по обвинение, е отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им. След като бе вкарана в затвора детето бе дадено за временно отглеждане на бащата.