Това се казва в изследване, публикувано в списание Nature Medicine, съобщи БГНЕС. Откритието на учените позволи за пръв път да се обяснят дългогодишните неуспехи на медиците, разработващи лекарства за унищожаването и изчистването на вируса от човешкия организъм.

Въпреки големия прогрес в тази област и разработването на препарати, след използването на които вирусът в кръвта на заразения човек не може да се открие даже с помощта на най-чувствителните методики, той отново се появява при прекратяването на лечението. Група учени под ръководството на Катлин Колинс от Мичиганския университет в Ан-Арбор, САЩ, за пръв път успяха да докажат, че през цялото това време вирусът "изчаква" в костния мозък, в така наречените хематопоетични клетки – предшественици на всички клетки на имунната система.

Групата на Колинс за пръв път показва в свои по-ранни статии, че ХИВ може да инфектира хематопоетичните клетки на имунната система. Нещо повече вирусът може да остане вътре в тези клетки в латентна форма. Това означава, че след проникването в подобна клетка вирусът остава в „режим изчакване“, не се копира и не излиза навън, благодарение на което остава незабелязан от имунната система. Учените са провели експерименти в клетки, извлечени от костния мозък на 15 души, заразени с ХИВ.

При шестима доброволци, имащи високо равнище на ХИВ в кръвта, този вирус е бил открит и в хематопоетични клетки на костния мозък. При останалите девет доброволци, при които ХИВ не е бил открит през последните шест месеца преди експеримента, този вирус е бил открит при четирима, а при останалите петима не е бил открит, най-вероятно, защото е инфектирал относително малко количество клетки в костния мозък. Тъй като учените са работили с малки по количество проби костен мозък, а методът на откриване на ХИВ в тях не притежава необходимата чувствителност, този вирус не е бил засечен. Колинс смята, че сега е необходимо да се разработят лекарства, с помощта на които може да се накара ХИВ да се прояви вътре в хематопоетични клетки, за да може да бъде открит и унищожен от имунната система на човека.