Това каза днес на пресконференция началникът на Областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров, цитиран от "Фокус".
Рашков е бил замесен с лихварската група на бизнесмена Любен Дужубрилов - президент на Българската Федерацията по Свободни бойни изкуства. Той бе обявен за издирване от полицията през февруари, когато бе разбита лихварската група.
Архитектът на Поморие е бил основен потребител на парите, събирани от лихварство и ги е харчил по игрални зали и казина, стана ясно още на пресконференцията.
Рашков имал съвместен бизнес с фирмата на сестра си Мариана Кехайова, която притежавала архитектурно бюро.
Също така е участвал в обща фирма със служител на Община Поморие, който пък е отговарял за еврофондовете и европроектите. Архитект Рашков одобрявал тези проекти и ги е подпечатвал с печат на кмета Петър Златанов.
По време на акцията вчера Златанов е представил на полицията своя печат. Според служителите на реда намереният втори печат в кабинета на Рашков най-вероятно е подправен, но това ще бъде доказано от експертиза.
Този следобед изтича 24-часовият полицейски арест на архитекта. По информация на АПИС Светлозар Кръстев Рашков е прехвърлил дяловете си от фирма "С И М ДИЗАЙН", гр. Бургас, на Мариана Кръстева Кехайова. Дяловете си от фирма "РАТА ПРОЕКТ" пък е прехвърил на "СИМАТ ПРОДЖЕКТ" ООД.
Прокуратурата може да поиска задържане от 72 часа. Срещу него вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за престъпления по служба. За едно от обвиненията, които прокуратурата смята да предяви към архитекта, наказанието е до три години лишаване от свобода, а за второто - от една до осем години затвор, предаде БТА.
Срещу задържания има още едно досъдебно производство, което е за неизпълнение на служебните задължения за периода от 2001-2005 година. През август тази година той е бил обявен за общодържавно издирване, каза прокурорът. Това дело също е възобновено, уточни наблюдаващият прокурор по случая Ангел Георгиев.