Ирландското правителство заяви, че ще ускори подготовката за "Брекзит" без сделка, след като британските депутати гласуваха да отхвърлят споразумението на Тереза Мей с ЕС, предава БНР. "За съжаление, резултатът увеличава риска от хаотичен "Брекзит". Следователно, правителството ще продължи ускоряването на подготовката за подобен резултат", се казва в изявлението от Дъблин.

"Днес е горчив ден за Европа", написа в Туитър германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц и предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС. "Ние сме подготвени, но един хаотичен "Брекзит" представлява най-лошият от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", допълни германският вицеканцлер.

В коментар за вота, френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне Европейския съюз без сделка:

"Ще ви кажа как виждам нещата. Първа опция: британците няма да сключат сделка и ще кажат, че не могат да стигнат до споразумение. Това плаши всички. Първите губещи от този развой ще са самите британци. Втора опция: британското правителство да ни каже, че ще опита отново да подобри това, което иска да извлече от европейците и да гласува отново. Може да се подобрят една или две точки, но не вярвам особено в това, тъй като ние направихме максимално възможното за постигането на споразумение. Няма да се откажем да защитаваме интересите на европейците, за да решим вътрешнополитическите проблеми на британците."

Холандският премиер Марк Рюте изрази разочарование от резултатите от гласуването в британския парламент.

"Холандия и ЕС продължават да остават ангажирани със споразумението, но в същото време се подготвят за развитието на събитията във всички сценарии. Неуспехът не означава, че сме в положение, в което да не се е постигне споразумение. Обединеното кралство обаче трябва да предприеме следващата стъпка", написа Марк Рюте.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че излизането на Великобритания ще е зле и за двете страни. "Хаотичният изход ще бъде негативен за ЕС и катастрофичен за Обединеното кралство", заяви Санчес.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване. Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК. Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.

С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.

Съжаляваме за резултата от гласуването и призоваваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по следващите стъпки възможно най-скоро, заяви на свой ред Доналд Туск.

ЕС-27 ще остане единен и отговорен, както е бил през целия процес на преговори, и ще се стреми да намали щетите, причинени от Брекзит, отбеляза Туск.

Ще продължим подготовката си за всички варианти, включително сценария "без сделка". Рискът от хаотично излизане на Великобритания от ЕС се увеличи с това гласуване и макар да не искаме това да се случи, ние ще бъдем подготвени за него.

Ще продължим процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство. Това споразумение е и остава най-добрия и единствен начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че няма да има предоговаряне на сделката за Брекзит.

"Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС", заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на ЕС.

Веднага след като британският парламент отхвърли сделката на Тереза Мей за напускането на Великобритания ръководната група на Европейския парламента по въпросите на Брекзит се събра на извънредно заседание в Страсбург, предава специалният пратеник на БНР в Страсбург.

Европейският съюз остава единен и непоколебим по споразумението, обяви главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние:

"Великобритания не е в позицията да казва на Европейския съюз кои да бъдат следващите стъпки."

Координаторът на парламента по Брекзит Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите, обясни резултата от гласуването в Лондон със спецификата на британската политическа система и борбата между лейбъристи и консерватори:

"Това, което не искаме да допуснем, е този политически хаос да бъде прехвърлен в европейската политика. Трябва да намерим решение преди европейските избори. Ако е необходимо, Европейският парламент ще влезе в контакт с Камарата на общините, за да защити правата на гражданите, които не трябва да бъдат жертва на тази политическа игра."

Европейският съюз продължава да се придържа към споразумението за Брекзит, коментира в кулоарите на Европарламента Елмар Брок, евродепутат от ЕНП и член на ръководната група за Брекзит:

"Предстои да видим дали Тереза Мей ще оцелее във вота на недоверие. Очакваме да разберем какво ще се случи. Придържаме се към споразумението ни, имаме краен срок 31 март. Ако не направят предложение и не се стигне до сделка, ще се доближим до варианта за твърд Брекзит".

Споразумението по Брекзит след решението на британския парламент ще бъде тема днес на дебат в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.