Настъпи часът на истината за Брекзит и премиерът на Великобритания Тереза Мей. Да припомним, че тя пое властта именно като човек, който трябва да извърши фактическото излизане на страната от Европейския съюз и вече е ясно, че напуска политиката след като това се случи. Или ако не се случи.

След броени часове ще знаем какъв е резултатът от гласуването в британския парламент. Вариантите са два - приемане на сделката между Обединеното кралство и Брюксел за излизане от общността и отхвърляне на сделката. Всички казват, че отхвърлянето е почти сигурно, но до последния момент нищо няма да е ясно. Затова нека видим какво развитие на ситуацията се очаква при двата варианта от гласуването.

Първи вариант - сделката на Мей се приема от британските депутати. Тогава всичко изглежда ясно - страната напуска ЕС на 29 март, влиза в сила двугодишен преходен период и всички клаузи на споразумението се задействат. В този случай обаче не трябва да се мисли, че няма да има още драматични преговори с Брюксел, тъй като има куп договорености, които трябва да се конкретизират и като съдържание, и като срок. Важното е обаче, че Тереза Мей продължава да стои начело на британското правителство.

Втори вариант - договореностите не се приемат от британските парламентаристи. Тук вече възможностите за продължаване са доста повече.

Първата от тях - Мей губи гласуването с малко, гласове, примерно с 10-20. В този случай е сигурно, че на 29 март Брекзит няма да има, вероятно ще последва удължаване на срока до към юни-юли. Това вече бе практически прието от Европейската комисия и няма проблем да се случи. В този нов срок Мей ще трябва да подобри параметрите на сделката и да опита гласуване отново. Следват нови преговори, още по-тежки от досегашните, тъй като Брюксел вече заяви, че предоговаряне по принцип няма да има. Но има шанс нещо да се промени така ,че сделката да мине през британския парламент. Има и теоретична възможност за напускане на ЕС без сделка, но парламента едва ли ще позволи такъв сценарий.

Втората възможност - Мей губи гласуването с разлика до 100 гласа. Това би се приело като частична победа на премиера и нова възможност за предоговаряне на условията по сделката. Задължително следва отлагане на Брекзит. В този случай обаче не е изключено и друго развитие-например премиерът да подаде оставка и да го замени друг представител на Консервативната партия. Ако това не може да стане, то новите избори са съвсем реални. Има и малка възможност да има втори референдум по същия въпрос, но тя не среща достатъчно подкрепа, поне засега сред депутатите. Напускането без сделка също е вариант, но практически невъзможен при настроенията на депутатите и бизнеса в страната. Все пак правителството ще има 3 дни, за да представи своят "План Б", който едва ли е готов в момента. Дори да има такъв план, той не може да бъде предложен, без нови тежки преговори с Брюксел.

Третата възможност - загуба на гласуването с разлика от повече от 100 гласа. Това означава сериозен удар срещу Тереза Мей и показва, че срещу нея са не само опозиционните депутати, но и тези от собствената й партия. Вероятността да последва оставка е много голяма. В този случай и лейбъристите могат да се възползват и да поискат вот на недоверие, ако оставка няма. Ако вотът мине, то лейбъристите ще имат две седмици, за да съставят свое правителство, което да получи мнозинство в парламента. Трудна задача, като се има предвид доста колебливия им лидер Джеръми Корбин. Затова нови избори са най-реалния вариант. По посочената по-горе причина, втори референдум е малко вероятен. Излизането без сделка също е вариант, но едва ли ще бъде позволен. Причините са няколко. На първо място, търговията през Ламанша ще подлежи на правилата на Световната търговска организация (СТО), ще има мита. Износителите ще трябва да попълват митнически формуляри, които ще са предавани от водачите на камиони на пристанищата. Но нито пристанищата във Великобритания, нито на континенталната част са готови да служат като митническа граница между ЕС и Обединеното кралство. Резултатът би бил хаос и задръствания, а постоянните доставки за фабрики и супермаркети ще бъдат застрашени.

Тереза Мей предупреди в последните си изяви преди съдбоносното гласуване, че отхвърлянето на договореностите с Брюксел за Брекзит ще означава в голяма степен спиране на процеса за напускане на общността. При този сложен казус, това започва да изглежда все по-реална перспектива, особено на фона на излизането без сделка. От това какъв път ще поеме Великобритания след днешното гласуване в парламента до голяма степен зависи не само нейната икономика и стабилност, но и тази на целия Европейски съюз. И избраният вариант може да повлияе решително на предстоящите избори за Европейски парламент, както и избора на нова Европейска комисия.