Председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха днес съвместно писмо до британския премиер Тереза Мей. То съдържа допълнителните уверения, за които Лондон настояваше преди насроченото за утре гласуване в британския парламент на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Туск уверява, че решенията (т. нар. заключения) на Европейския съвет са правно обвързващи, както и че споразумението с Великобритания и политическото изявление към него са два неразривно свързани документа. Той допълва, че ако споразумението бъде одобрено от парламента в Лондон и от Европейския парламент, в Официалния вестник на ЕС то може да бъде публикувано на две съседни страници със придружаващото го политическо изявление, предаде БТА.

Юнкер уверява, че ЕС е готов да подпише възможно най-бързо споразумението, както и незабавно след това да пристъпи към преговори за бъдещите отношения с Великобритания. Той и Туск отбелязват многократно, че предвидените в споразумението предпазни мерки срещу възстановяването на границата между Ирландия и Северна Ирландия са временни. В писмото се пояснява, че ако ратификацията на договореността за бъдещите отношения се забави, тя ще може да се прилага с предварително действие. Изразена е надеждата, че бъдещите отношения биха могли да бъдат договорени в преходния срок след напускането на Великобритания.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, това ще бъде катастрофа за всички, заяви междувременно испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Той добави, че при "твърд" Брекзит двустранното британско-испанско споразумение за Гибралтар ще остане в сила. Статутът на британските поданици в Испания и на испанските поданици в Обединеното кралство няма да се промени значително, каза Борел на пресконференция в Мадрид.

Търсенето на финансовите услуги на Великобритания се е свило за първи път от пет години на фона на несигурността около Брекзит и икономическото развитие, сочат резултатите от проучване на Конфедерацията на британската промишленост (КБП - CBI) и консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers - PwC), цитирано от Ройтерс.

Рентабилността на сектора, който има водеща роля в британската икономика, е останала без промяна за трето поредно тримесечие през трите месеца до декември 2018 година.

Според проучването, проведено сред 84 компании, се очаква търсенето да продължи да спада до март, а рентабилността - да се понижи за първи път от три години.