Британският парламент нанесе удар на правителството, като прие поправка, която цели да създаде пречки пред евентуално излизане на страната от ЕС без одобрена сделка, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Законодателите гласуваха днес поправка в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на т.нар. Брекзит без сделка, освен ако това не бъде разрешено от парламента.

Вотът показа колко голяма е съпротивата в парламента пред евентуални планове за напускане на ЕС на 29 март без сделка.

Днешната поправка бе приета с 303 гласа срещу 296 против, съобщи Ройтерс. Това гласуване е важна стъпка да се предотврати Брекзит без сделка. То показва, че в парламента няма мнозинство за излизане от ЕС без споразумение, каза лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин.

Британските законодатели ще започнат да гласуват за сделката за Брекзит в 19 часа по Гринуич на 15 януари. Точният час съобщи днес опозиционната Лейбъристка партия, позовавайки се на проектопрограмата на започващите днес петдневни дебати. Очаква се обсъждането на споразумението да завърши с няколко вота, всеки от които би могъл да бъде решаващ за надеждите на премиера Тереза Мей, че ще получи необходимото й одобрение от парламента, за да продължи изпълнението на плана си за Брекзит.