Британският премиер Тереза Мей призова днес депутатите да погледнат отново договореното от нея с Европейския съюз споразумение за излизането на страната от ЕС, предаде Ройтерс.

"Казвам на членовете на (Камарата на общините) от всички (политически партии), до каквото и заключение да сте стигнали преди, погледнете отново тази сделка през следващите 24 часа", каза Мей пред долната камара на британския парламент.

Утре Камарата на общините ще се произнесе по споразумението с ЕС за Брекзит. Гласуването, което първоначално бе насрочено за миналия месец, бе отложено, тъй като тогава бе сигурно, че сделката ще бъде отхвърлена.

Ако отхвърлите споразумението, това може да открие пътя към разпадане на Обединеното кралство, предупреди Тереза Мей.

Британският премиер потвърди позицията си, че Брекзит не бива да бъде отлаган и трябва да стане факт на 29 март, както е предвидено.

"Има хора в парламента, които биха искали да забавят или дори да спрат Брекзит и ще използват всички възможни средства на тяхно разположение да постигнат това", каза Мей.

Тя заяви, че блокирането на Брекзит сега е по-вероятен вариант от напускането на ЕС без споразумение.

В реч по-рано днес в завод за керамика в централния английски град Стоук он Трент Мей заяви, че ако нейното споразумение с ЕС бъде отхвърлено утре и Брекзит бъде изоставен, "вярата на хората в демократичния процес и в техните политици ще пострада катастрофално", предаде Асошиейтед прес.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, "това ще причини смущения в икономиката, ще издигне бариери пред сътрудничеството в сигурността и ще наруши ежедневния живот на хората", каза тя.

В публикувано днес писмо до Мей председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, дадоха уверения, че най-спорната за британските депутати точка от споразумението - предпазната мярка, която ще държи Великобритания в митническия съюз на ЕС за запазване на отворена граница между двете Ирландии след Брекзита - ще бъде в сила само "колкото е абсолютно необходимо".

Те обещават, че ЕС ще работи бързо по сключване на ново постоянно търговско споразумение с Великобритания, което ще направи предпазната мярка излишна.

Тереза Мей също така се опита да спечели подкрепата на опозиционните депутати лейбъристи за своето споразумение за Брекзит, като обеща, че консервативното й правителство няма да се опитва да понижава нормите за опазване на околната среда или да променя трудовото законодателство в ущърб на работниците след излизането на Великобритания от ЕС.

Някои опозиционни депутати подозират, че правителството планира подобни промени в опит да съживи икономиката след излизането от ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако споразумението на Мей бъде отхвърлено утре от депутатите, тя ще има срок до 21 януари да внесе ново предложение. До момента Мей отказва публично да обсъжда възможен "план Б".

Някои британски депутати проучват начини за използване на парламентарни процедури контролът над Брекзит да се поеме от парламента, за да може с гласуване да се приеме нов план за развода с ЕС.

В парламента обаче няма ясно мнозинство за конкретен алтернативен курс, което увеличава вероятността Великобритания да поиска да се отложи датата на излизането си от съюза, докато политиците изготвят нов план, отбелязва АП.

Британският премиер Тереза Мей многократно е отхвърляла идеята за отлагане на датата на Брекзит, който е планиран за 29 март.

Самата Мей призна, че нейното споразумение не е идеално и отразява направени компромиси, но отхвърли призивите на някои депутати да се отложи датата на излизането от ЕС, което е планирано за 29 март, за да има повече време за постигане на консенсус или организиране на втори референдум за Брекзита, предаде ДПА.

"Ще напуснем ЕС на 29 март. Смятам, че за нашата демокрация е важно да се съобразим с резултата от референдума от 2016 г.", заяви Мей.

По-късно тази вечер британската министър-председателка ще се срещне с депутатите от своята Консервативна партия в последен опит да ги убеди да подкрепят споразумението й за Брекзит, предаде Ройтерс.

Съюзниците на Мей от северноирландската Демократична юнионистка партия, както и много депутати консерватори, обаче вече заявиха, че няма да подкрепят сделката.