Голяма част от опозицията срещу споразумението на Тереза Мей с ЕС за Брекзит се дължи на предпазния механизъм, наречен още "спасителната мрежа" - разпоредба в споразумението, целяща да предотврати връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС. След Брекзит границата ще бъде единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС, припомня Асошиейтед прес.

Сега Великобритания и Ирландия са части от ЕС с неговия единен пазар и свободно движение на стоки и хора и нуждата от митнически проверки отпада. Но Брекзит може да наруши това спокойствие, като засегне живота на хората и компаниите. На риск ще бъде изложен и крехкият мирен процес в Северна Ирландия.

Според предложението на Мей предпазният механизъм ще означава гаранция, че твърда граница няма да има, като Обединеното кралство запази митнически съюз с ЕС след Брекзит. Договорът на Мей с ЕС дава на двете преговарящи страни срок до 2022 г. да постигнат постоянно ново споразумение и гласи, че предпазният механизъм може да влезе в сила само ако те не постигнат това.

Политиците, които подкрепят Брекзит, се оплакват, че Великобритания няма да може да се измъкне от предпазния механизъм едностранно. Той може да бъде прекратен само с взаимно споразумение. Това означава, че той може да остане в действие за неопределено време, като обвърже Обединеното кралство с митническите разпоредби на ЕС. Това пък може да попречи на усилията на Великобритания да сключи търговски сделки с други страни и региони по света.

Онези, които искат оставане в ЕС, също не харесват механизма, защото той означава, че Великобритания ще бъде подложена на мита и на търговски правила, по които няма думата.

Съюзниците на Мей от Северна Ирландия -Демократичната юнионистка партия, също е против предпазния механизъм, защото той третира Северна Ирландия различно от останалите части на Обединеното кралство и отслабва връзките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Какво всъщност представлява "спасителната мрежа"

Предпазният механизъм, предвиден в споразумението, се състои в създаване на "единна митническа територия", обхващаща ЕС и Обединеното кралство. Това позволява да се гарантира "безпрепятствен достъп" на стоките от Северна Ирландия до останалия британски пазар.

Става въпрос за "минимален" митнически съюз - пространство, където се прилага обща външна тарифа за вноса, квотите и митата са премахнати. Това ще е митнически съюз без регламентиращите норми, където движението ще е малко по-трудно, отколкото в единния европейски пазар, основаващ се на четирите свободи на движение - на стоки, услуги, капитали и хора.

Проверките между Великобритания и Северна Ирландия няма да са системни, освен на летищата - за живи животни и продукти с животински произход.